U vrijeme divljanja cijena i poskupljenja gotovo svih namirnica, donosimo savjete kako se izboriti s inflacijom kroz pametnu kupovinu.

Cijene u trgovinama rastu iz dana u dan, a inflacija je posebno utjecala na osnovne namirnice poput jaja, brašna, ulja, mlijeka… Ipak, postoji nekoliko trikova kojima možete smanjiti račun prilikom kupovine namirnica.

Napišite popis prije odlaska u kupovinu

Portal Healthline donosi niz savjeta za pametnu kupovinu, a kao najvažniji ističe izradu popisa potrebnih namirnica prije odlaska u trgovinu. Ova navika spriječava impulzivnu kupovinu, odnosno nepromišljene odluke za vrijeme kupovine kad često uzmemo višak namirnica koje nam zapravo nisu potrebne. Izrada plana recepata za tjedan izvrsna je strategija koja pomaže odrediti koji sastojci se zbilja trebaju naći u vašoj košarici.

Smrznuto voće i povrće

Odabir smrznutog voća i povrća dosta je jeftiniji od kupovine svježeg voća. Iako ne može zamijeniti okus svježih plodova, nutritivne vrijednosti gotovo su iste. Ipak, važno je prvo pojesti svježe plodove zbog brzog kvarenja, kako biste izbjegli bacanje svog novca u smeće.

Potražite popuste

Brojni kupci nemaju vremena tražiti popuste i kupone, ali uvođenje ove navike u tjedni raspored može napraviti veliku razliku na vašem računu. Većina lanaca nudi tjedne letke i kataloge s akcijskim cijenama i kuponima. Dobra je ideja kreirati plan recepata za tjedan uz fokus na namirnice s aktualnim akcijskim cijenama. Uz to potražite istaknute cijene na policama trgovine i ušteda je zajamčena.

Manja pakiranja u pravilu uvijek skuplja

Prilikom kupovine važno je usporediti količine i cijene. Naime, manja pakiranja u pravilu su uvijek skuplja. To je posebno važno primijeniti kod namirnica koje konzumirate redovito, poput riže, pahuljica za doručak i sličnih.

Štedljivi unos bjelančevina

Popularizacijom fitnessa, proteini su postali ključnim dijelom dnevne prehrane velikog broja ljudi. Upravo je hrana bogata bjelančevinama najskuplja. Koristan savjet za jeftiniji način unosa ovih nutrijenata je kupovanje zamjenskih namirnica popu tofua i graška.

Rok trajanja služi kao preporuka

Rok trajanja koji je istaknut na proizvodima služi kao informacija do kojeg datuma je najbolje upotrijebiti proizvod. U najvećem broju slučajeva, proizvodi su i dalje jestivi i sadrže sve nutritivne vrijednosti i kad se taj datum približi. Naravno, ako imate ikakve sumnje proizvod je najbolje baciti, ali ipak rok trajanja nije nužno slijepo slijediti.

Promijenite trgovinu

Iako je trgovina u susjedstvu često najzgodniji način za obaviti tjednu nabavku, iznenadit ćete se koliko možete uštedjeti ako odlučite otići dalje do većeg prodajnog mjesta. Provjerite aktivne popuste na internetu, a zatim svoj odabir trgovine bazirajte na tome koji lanac trenutno nudi najbolju ponudu.