Na tržište BiH u osam mjeseci ove godine uvezeno je 28.467 rabljenih automobila, što je za 1726 manje nego lani, a trgovci na autotržnicama kažu da je razlog tomu otežana nabava iz inozemstva, naglašavajući da je prodaja solidna unatoč višim cijenama.

Prema podacima UNO-a BiH od siječnja do kraja kolovoza ove godine na domaće tržište uvezeno je ukupno 34.313 vozila, od čega je 5846 novih. Ukupna vrijednost uvezenih vozila iznosila je više od 506,9 milijuna KM.

Podaci UNO-a pokazuju da je u istom razdoblju prošle godine na tržište BiH uvezeno ukupno 35.407 automobila, od čega su 30.193 bila polovna.

Na autotržnici "Autopark" iz Banje Luke rekli su da je potražnja za rabljenim automobilima velika, međutim, problem je nabava iz inozemstva.
I prošle godine imali smo isti problem, ali sada je situacija još gora - ističu. Objasnili su da imaju poteškoće pri carinjenju i pribavljanju "EUR 1" obrasca. Da je iznimno teško nabaviti polovne automobile, potvrdio je i vlasnik autosalona "Braća Đukić" iz Dervente Simo Đukić.

Na inozemnim tržištima polovnih vozila jednostavno nema, a cijene su otišle najmanje za 30, a za neka vozila čak i do 50% - rekao je Đukić.

Dodao je da je zbog cjelokupne situacije došlo do poskupljenja, pa je za neke modele potrebno izdvojiti i do 50% više novca nego lani.

S druge strane na banjolučkoj autotržnici "Fokus auto" kažu da je opala potražnja te su istaknuli da su poskupjela vozila u nabavi.
Cijene pojedinih modela otišle su i do 40%, a najviše se traže vozila do nekih 15.000 KM, građani se ne usuđuju na nešto novije i skuplje - rekli u "Fokus autu".