Njemačka tvrtka Haribo obećala je pokretanje unutarnje istrage nakon što je optužena da radnike tretira kao robove te muči i ubija životinje za proizvodnju slatkiša.

Njemačka serija dokumentarnih filmova Markencheck (provjera brendova) objavila je uznemirujuće optužbe protiv Hariba ranije ovog mjeseca.

Radnici u Brazilu žive kao robovi

Prva optužba tiče se jednog od glavnih sastojaka gumenih bombona, karnauba voska, koji se nalazi u palminom lišću. Istražitelji su otkrili da radnici koji beru lišće u sjevernom Brazilu žive u uvjetima koji se mogu opisati kao ropstvo, objavio je Deutsche Welle.

Radnici u Brazilu, od kojih su neki maloljetni, prisiljeni su spavati na otvorenom ili u kamionima, nemaju pristup čistoj vodi i sanitarijama, a zarađuju oko 12 dolara na dan, navodi se u dokumentarnom filmu.

Muče i ubijaju svinje zbog želatine

Druga optužba tiče se još jednog sastojka gumenih bombona, želatine, koja se dobiva od životinjske kože i kostiju, iako postoje veganske alternative. Prema dokumentarnom filmu, Haribo za dobivanje želatine muči i ubija svinje, a snimke prikazuju životinje prekrivene vlastitim izmetom i otvorenim ranama tijekom procesa.

Tvrtka je za Huffington Post izjavila da je "ekstremno zabrinuta" situacijom prikazanom u filmu te da će pokrenuti unutarnju istragu.