Kuhinja je poput glavnog pogona domaćinstva te se u njoj obavljaju sve vrste kućanskih poslova. I vjerojatno baš zato u kuhinji mnogo toga može poći pogrešnim putem. Ne rasipa se često samo hrana nego i novac, vrijeme, energija i slično.

Kod kupovine namirnica trebate imati na umu nekoliko stvari. Nemojte ići u kupovinu hrane gladni. Ne samo što ćete izabrati ono što vam se tada bude jelo, a ne namirnice koje bi mogle dulje stajati.

Napravite popis onoga što trebate kupiti! U protivnom, besciljno ćete lutati između redova polica kakvog supermarketa i na kraju ćete kupiti ono što vam ne treba. Upoznajte mjesne trgovine - otkrijte kad stiže nova roba, kad je najveća gužva u dućanu i u koje se doba dana, na primjer, kruh i pecivo prodaje po sniženoj cijeni u pekarnici.

Probajte prije nego što kupite - u većini trgovina mješovitom robom, pa čak i u supermarketima, možete probati proizvode kao što su primjerice sir, prije nego ih kupite.

Ako se na polici ne nalazi ono što želite kupiti, obratite se prodavaču jer možda još nisu prenijeli sve iz skladišta na police. Ukoliko u mjesnoj trgovini ne možete naći nešto što redovito koristite, zamolite prodavača da tu namirnicu naruči - na kraju krajeva posao prodavača i jest pružiti mu uslugu!

Nemojte uzeti hranu iz velikog zamrzivača ako je prenatrpan, jer se može dogoditi da one namirnice koje su na vrhu nisu dobro zamrznute. Kada kupujete sirovo meso i gotove mesne proizvode nemojte ih staviti u istu vrećicu jer se gotovi proizvodi mogu pokvariti od sokova koji cure iz sirovog mesa.

Ako vas privlači posebna ponuda u kojoj se proizvodi nude po povoljnoj cijeni "dva za jedan" ili "tri za dva" uštedjet ćete samo ako taj proizvod redovito koristite i ako imate dovoljno prostora da pohranite drugi ili treći komad istog proizvoda (čak iako vam se kosa doista brzo prlja, treba vremena da treći šampon dođe na red.)

Na posebnim ponudama koje supermarketi nude svojim stalnim kupcima možete uštedjeti nešto novca - iskoristite to za kupovinu benzina, za božićne blagdane ili proslavu rođendana. Kad kupujete u supermarketu, usporedite cijene poznatih maraka sa cijenama njihove vlastite marke kako biste ustanovili koji su proizvodi za vas povoljniji.