Nedavno smo pisali o tome kako su istraživači s američkog instituta Henry Ford Heart and Vascular Institute analizirali utjecaj magneta iz iPhonea 12 na uređaje za elektrostimulaciju srčanih mišića (popularnog naziva pacemakeri).

Oni su utvrdili da su problemima u radu izloženi uređaji tipa imlantabilni kardioverter defibrilator (ICD) koji služe za automatsko zaustavljanje ventrikularne fibrilacije i tahikardije.

Ovi uređaji, zaključeno je, svojim vlasnicima mogu spasiti život, no ako im se iPhone 12 s MagSafe priključkom previše približi, moguće je da svojim magnetima aktivira magnetski prekidač i nakratko im omete normalan rad.

Napomena o magnetima u novoj liniji iPhonea stajala je i tada na službenim stranicama Applea. U njoj je pisalo da "iPhone 12 sadrži više magneta nego prijašnji modeli, ali se ne očekuje da bi mogli predstavljati veći rizik magnetske interferencije s medicinskim uređajima od prethodnih modela iPhonea".

Apple je sada, vjerojatno potaknut ovim istraživanjem, nadopunio stranice svoje online korisničke podrške posebnim poglavljem koje se bavi samo pitanjem magneta unutar modela iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max te njihovim MagSafe dodacima.

Kako pišu iz Applea, svi ovi uređaji imaju magnete i primopredajnike elektromagnetskih signala.

Nove preporuke, koje do sada nisu bile istaknute, kažu da bi iPhone i njegove MagSafe dodatke trebalo držati najmanje 15 centimetara od svih medicinskih uređaja, odnosno najmanje 30 centimetara dok je u tijeku njihovo bežično indukcijsko punjenje.

Apple preporuča svim korisnicima i da sa svojim liječnicima provjere karakteristike medicinskih uređaja koje koriste, kao i da pročitaju upute proizvođača i ravnaju se prema njima.

U slučaju da se pojavi sumnja na interferenciju iPhonea ili MagSafe dodataka s nekim drugim uređajem, Apple preporuča da se njihove proizvode odmah prestane koristiti.