Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), od aprila 2021. godine odnosno od donošenja odluka Vlade FBiH kojim se određuje marža za listu od 17 grupa osnovnih životnih namirnica, kao i za naftne derivate, u kontinuitetu provodi inspekcijske nadzore te osigurava konstantnu prisutnost i u praćenju stanja po pitanju kontrole cijena.

U razdoblju siječanj - travanj 2023. godine, federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori Federalnog tržišnog inspektorata izvršili su 190 inspekcijskih nadzora po pitanju kontrole cijena, te je utvrđen porast nepravilnosti, naročito kod cijena mlijeka, jaja, šećera, riže, tjestenine, a potom i mesnih konzervi, te dječjih pelena i sredstava za higijenu (deterdženti, sapuni).

U ljekarnama su zabilježene nepravilnosti kod formiranja cijena pelena za odrasle i sredstava za higijenu. Za nepravilnosti utvrđene od federalnih inspektora predviđeno je izdavanje 128 prekršajnih naloga, s financijskim teretom od 79.250 KM.

Prema trenutačno dostupnim informacijama po pitanju kontrole cijena u razdoblju siječanj-travanj 2023. godine izvršeno 698 inspekcijskih nadzora, donesena su 42 rješenja o otklanjanju nedostataka, te planirano izdavanje 355 prekršajnih naloga u procijenjenom financijskom iznosu od 219.450 KM. Udio utvrđenih prekršaja unutar broja izvršenih inspekcijskih nadzora je 50 posto.
Veći broj utvrđenih nepravilnosti, za koje je planirano izdavanje prekršajnih naloga u tom izvještajnom razdoblju zabilježen je na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona - saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.