U FBiH ne postoji zakonska obveza da se formiraju povjerenstva na taj način, ali mi ohrabrujemo potrošače u FBiH da nam se jave ako imaju bilo kakav problem kako bismo ga zajedno riješili - kaže Zoran Petoš, djelatnik Udruge za zaštitu potrošača "Don".

Dobar dan, jesam li dobio Udrugu za zaštitu potrošača? - Da, izvolite - čuje se s druge strane slušalice. - Trebao bih vašu pomoć. - Recite, slušam vas.

Prije nekoliko dana sam preko jedne stranice na društvenim mrežama naručio kožnu jaknu, a stigla mi je bijela, pernata... Možete li mi pomoći? Tako izgleda jedan od brojnih poziva bh. građana Udruzi za zaštitu potrošača. Da se gotovo svakodnevno netko od građana žali na robe i usluge, potvrdio je Petoš.

Vodimo preciznu bazu svih potrošača koji nam se obrate, a u prošloj godini obratila su nam se 2223. Najviše se žale na usluge kao što su elektrodistribucija, toplane, vodovod, komunalna poduzeća, pružanje usluga, zatim kupnja ili prodaja kad je u pitanju tehnička roba, odjeća i obuća te reklamacija tih proizvoda. Dakle, te vrste žalbi su najčešće - kaže Zoran Petoš, objašnjavajući kako rješavaju neke od problema.
U RS-u postoje povjerenstva za rješavanje reklamacija potrošača, što je zakonska obveza i obveza je da član Udruge za zaštitu potrošača bude u tom povjerenstvu, što dobro funkcionira. Nažalost, u FBiH ne postoji zakonska obveza da se formiraju povjerenstva na taj način, ali mi ohrabrujemo potrošače u FBiH da nam se jave ako imaju bilo kakav problem kako bismo ga zajedno riješili - kaže Petoš, prepričavajući neke od poziva.

Imali smo veliki broj poziva iz FBiH vezano uz prodaju masažera. U tim slučajevima trgovci su pozivali umirovljenike da dođu na određene prezentacije proizvoda na kojima su spaljivali konvencionalne lijekove i u negativnom kontekstu govorili o suvremenoj medicini pa im na kraju proizvode koje prezentiraju nudili kao rješenje svih problema. Umirovljenicima su govorili kako su dobili određenu nagradu od 1000 eura i da samo još trebaju uplatiti nešto više od 2000 KM kako bi dobili taj proizvod, čija je tržišna vrijednost mnogo ispod toga. Zanimljivo je i kako su uspijevali određene ljude nagovoriti da taj proizvod kupe na 24 rate ili čak i više te da to za njih ništa ne predstavlja na mjesečnoj razini, a onda, kada bi ga ljudi kupili i uvidjeli da im taj "čarobni" proizvod ne pomaže, nisu znali što s tim. Tada bi kontaktirali nas - priča Petoš, ističući što bi potrošači trebali znati.

Ono što je važno naglasiti u ovakvoj kupnji jest da to zakon prepoznaje kao kupnju izvan poslovnih prostorija i potrošači u roku od 15 dana imaju pravo prekinuti ugovor i vratiti proizvod bez ikakvih problema, samo moraju sami financirati povrat robe - kazao je.

Prema njegovim riječima, sve je više stranica i na društvenim mrežama koje se bave trgovinom, a svjesno obmanjuju javnost.

Zakoni i trgovina

Kod nas je prostor za manipulaciju ogroman, stvorena je "siva zona", a Zakon o zaštiti potrošača, i državni i entitetski, prepoznaju tu prodaju po ugovoru na daljinu i isto pravilo vrijedi za vraćanje proizvoda prodavaču u roku od 15 dana uz obrazloženje jer se smatra da kupac nije mogao proizvod vidjeti uživo. Ali na društvenim mrežama imate stranice na kojima se prodaju, primjerice, haljine te je na fotografijama jedan proizvod, a stigne vam nešto sasvim drugo. Imali smo slučaj da je gospođa naručila klompe, a dobila je poderane papuče. Potreban je poseban zakon o internetskoj trgovini koji bi uredio ovaj prostor. Ohrabrujemo potrošače da online kupuju samo u ovlaštenim trgovinama, onima u kojima je naznačena adresa na kojoj je tvrtka registrirana i telefonski broj te da izbjegavaju one u kojima na stranicama nema podataka. Imali smo slučaj nedavno da su od građana tražili osobne podatke, što je opasno te pozivamo potrošače da to ne čine. Ne smijete dati ni matični ni broj osobne iskaznice onima koji vam nude određene proizvode, nagrade ili poklon-bonove - zaključio je Zoran Petoš iz Udruge za zaštitu potrošača "DON".