S tržišta Bosne i Hercegovine prošle godine je uklonjeno 3.317 komada proizvoda koji nisu ispunjavali sigurnosne zahtjeve, priopćeno je iz Agencija za nadzor nad tržištem u BiH.

Tijeko proaktivnog nadzora nad tržištem, prošle godine je realizirana 201 inspekcijska kontrola 179 različitih modela proizvoda, od kojih je 158 ispitano u laboratorijama, a 97 modela ili 54 posto nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve.
Kao rezultat navedenih aktivnosti, s tržišta je uklonjeno 2.809 komada nesigurnih proizvoda, od čega je uništeno 2.257 komada, kazali su iz Agencija za nadzor nad tržištem.

Poslovni subjekti su s propisanim sigurnosim zahtjevima uskladili 1.916 komada proizvoda.
Osim proaktivnog nadzora, Agencija je u 2022. godini na osnovu različitih prigovora provodila i reaktivni nadzor nad tržištem, a rezultat toga je povlačenje s tržišta 11 modela nesigurnih proizvoda u količini od 508 komada, navode iz ove agencije.

U skladu s godišnjim planom za 2022. godinu, Agencija je realizirala nadzor 22 grupe proizvoda, a kontrolirani su proizvodi za djecu, igračke, kućni električni aparati, električni alati, proizvodi za sport i rekreaciju, posuđe za kuhanje pod pritiskom, roštilji na čvrsta goriva, osobna zaštitna oprema, te građevinski proizvodi.

Iz Agencije podsjećaju da se proaktivni nadzor neprehrambeniih proizvoda na tržištu BiH obavlja u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima RS, FBiH i Brčko distrikta, u skladu s utvrđenim godišnjim planom nadzora nad tržištem.

Kao i svih prethodnih godina i za 2023. godinu je utvrđen godišnji plan nadzora nad tržištem prema kojem će se provjeravati proizvodi za djecu, igračke, kućni električni aparati, električni alati, proizvodi za sport i rekreaciju, posude pod pritiskom, roštilji na čvrsta goriva, osobna zaštitna oprema i građevinski proizvodi.