Rast cijena ulja, brašna, voća i povrća, određenih režijskih izdataka… najčešće su teme razgovora bh. građana koji iz mjeseca u mjesec sve više ulažu napore kako bi preživjeli od 1. do 1. u mjesecu. Novčanici su im sve tanji, jednako kao i strpljenje te pitaju: - Kada će tomu doći kraj?

Ovaj val poskupljenja zaista, vjerujte mi, postaje sve teži za podnijeti. Evo, kada samo usporedim ovu godinu i, recimo, 2019., u novčaniku mi je prije znalo ostati nešto novca, odnosno moglo se ostavljati sa strane, a sada sam u situaciji da gledam hoću li nešto kupiti ili ne jer ako kupim nešto što mi zaista ne treba, pitanje je hoću li imati dovoljno novca, primjerice, djetetu za školski džeparac. Cijene apsolutno svega su rasle, dok plaće već godinama "tapkaju u mjestu" - priča očajni bh. građanin, ističući da će, ako se ova situacija nastavi, morati potražiti i dodatni posao ili će, kaže, kao i svi - krenuti trbuhom za kruhom negdje daleko od BiH.

I tako, dok mjesecima unatrag čitamo o stalnim poskupljenjima, prije nekoliko dana stigla je prva pozitivna vijest.
Cijene određenih usluga su pale. Istina, nisu to neka značajna pojeftinjenja, ali ipak ulijevaju nadu u mogućnost nastavka kretanja silaznom putanjom.
Cijene roba i usluga u RS-u u prosincu su pale, što je prvi put u posljednjih godinu dana da je zabilježen pad cijena na mjesečnoj razini. Ako se promatraju službeni statistički podaci, rekordna godišnja inflacija također je zaustavljena.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosincu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su niže za 0,4 posto.