Premijer Hrvatske Andrej Plenković objavio je kako uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena robe i usluga i da je zbog toga sazvao sastanak s nadležnim ministrima i predstavnicima inspekcijskih tijela s ciljem zaštite potrošača.

Na sastanku Plenkovića s resornim ministrima i predstavnicima Poreske uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata dogovoreno je da hrvatski ministar gospodarstva Davor Filipović pozove na sastanak predstavnike trgovačkih lanaca.

Plenković je na Twitteru napisao da je sazvao ovaj sastanak u vezi s daljim aktivnostima na zaštititi potrošača od neopravdanog povećanja cijena.
Uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena robe i usluga, poručio je Plenković.

Prvog radnog dana nakon uvođenja eura u Hrvatskoj je uslijedio niz poskupljenja, prenose hrvatski mediji.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović susreo s predstavnicima trgovačkih udruga te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, a zbog navoda da su trgovci, s početkom 2023. godine, podigli cijene proizvoda.
Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o kontinuiranom rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića te o konverziji kune u euro. Inflacija je trenutno 13,5%, na to najviše utječe upravo porast cijena koje se odnose na hranu i bezalkoholna pića, istaknuo je Filipović dodajući da je Vlada osigurala puno toga što se tiče pomoći uslijed kriza koje se događaju.

Trgovački lanci iz mjeseca u mjesec povećavaju cijene. Sada kada uvodimo euro, podižu cijene i pokušavaju prevariti hrvatske građane. To im neće proći, riječi su ministra Filipovića.