Ako se uzlazni trend nastavi, prosječna cijena rabljenih automobila na kraju godine će premašiti 25.000 eura na europskom tržištu.

Prema online trgovcu i posredniku AutoScout24, rabljeni automobil u studenom su prodavani za prosječno 24.772 eura, prenosi RevijaHak.

To je gotovo 12 posto više nego prije godinu dana i najviše otkad se rade statistike. Potražnja za rabljenim automobilima puno je veća od ponude. Automobilski sektor suočava se s krizom za krizom. Prije dvije godine tvornice su zatvorene zbog korone.

Nakon toga uslijedila je svjetska nestašica čipova, koja i dalje muči automobilski sektor, a na nju se nadovezala i nestašica kabelskih snopova za vozila, koji se proizvode u Ukrajini.

U međuvremenu, potražnja je porasla. Neki novi automobili sada imaju rok isporuke od godinu dana, što rabljene automobile čini privlačnijim.

Kako javlja AutoScout24, stanje na tržištu se polako popravlja, iako cijene i dalje rastu. Ako se uzlazni trend nastavi, prosječna cijena rabljenih automobila na kraju godine će premašiti 25.000 eura na europskom tržištu.

Prve informacija iz Austrije i Njemačke govore da je ta granica već probijena.