U skladu s preporukom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za praćenje stanja u oblasti prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda, Inspektorat Brčko distrikta BiH proveo je inspekcijske kontrole, te 21. prosinca 2022. godine obavijestio Agenciju da su na tržištu zatečene sljedeće vode, koje ne posjeduju Rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda:

  1. Prirodna negazirana voda "Ledena", zapremine 5l, proizvodi i puni "Gakom" d.o.o., Gornja Orahovica, Gračanica;
  2. Planinska izvorska voda s Vlašića "Gora", zapremine 5l, proizvođača "Iriškić", d.o.o. Jelah, Tešanj;
  3. Voda "first", alkalna voda, stona voda bez ugljikova dioksida, proizvođača Fructal, porijeklo Slovenija, pakovanje 0,5l, uvoznik za BiH "Bili brig", Grude;
  4. Prirodna negazirana mineralna voda prečišćena osmozom, pakovanje 0,5l, proizvođač "Bibita" S.H.P.K. Peć Kosova, uvoznik za BiH "Skuter" d.o.o., Put života b.b. Sarajevo;
  5. Prirodna bogata mineralna voda i exkluzivna staklena voda "Sirma" proizvođača "Sirma Grup", Icecek San. Ve Tir A.S., uvoznik za BiH "Temax" d.o.o., poduzetnička zona Dusine br. 17, Orašje.

Nadležni inspektor naložio je mjeru povlačenja iz prometa zatečenih količina navedenih voda do dobivanja Rješenja o priznavanju.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavila je sve raspoložive informacije nadležnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa člankom 8., stav (1) Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama ("Službeni glasnik BiH", br. 26/10 i 32/12), svu prirodnu mineralnu i prirodnu izvorsku vodu, koja se stavlja na tržište u Bosni i Hercegovini, mora priznati Povjerenstvo za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda i mora imati Rješenje koje izdaje Agencija da je proizvedena, uskladištena i stavljena u promet u skladu s odredbama ovog Pravilnika.