Cijene kave u Europskoj uniji u kolovozu porasle su za 16,9 posto na godišnjoj razini, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

Rast cijena kave osjetili su i stanovnici BiH, pa je tako ovaj napitak u kafićima skuplji za pola marke do marku. S druge strane, cijena na policama u trgovinama ne prestaje rasti, pa je za kilogram mljevene kave potrebno izdvojiti i do 18 KM. Pola kilograma košta oko 8,50 KM.

Da stanovnici Bosne i Hercegovine glase za velike kavopije, nije nikakva tajna, pa se tako još ne odriču svog omiljenog napitka koji je u BiH neizostavan dio jutarnje, ali i dnevne rutine.

Kada je riječ o uvozu kave, u BiH je za prvih devet mjeseci ove godine uvezeno 14,5 milijuna kilograma u vrijednosti od 105,4 milijuna KM. Najviše smo kave uvezli iz Brazila, i to skoro osam milijuna kilograma.

Usporedbe radi, u prošloj godini je uvezeno nešto više od 22 milijuna kilograma kave, ali je na nju utrošeno manje novca.

Tako su nas 22 milijuna kilograma kafv koštala 97,1 milijun KM.

U porastu nije samo cijena kave već i mlijeka, ali šećera. Cijene šećera su u kolovozu porasle za 33,4 posto na godišnjoj razini. Najveći godišnji rast cijena šećera od 109,2 posto zabilježen je u Poljskoj.