Države članice EU-a i Europski parlament postigli su u utorak dogovor o univerzalnom punjaču za mobitele i druge elektroničke uređaje, te će od jeseni 2024. godine svi prenosivi elektronički uređaji male i srednje veličine trebati biti opremljeni USB-C utorom.

Nakon ljetne stanke, Vijeće i Parlament trebaju formalno potvrditi ovaj dogovor koji će potom biti objavljen u službenom listu EU-a i stupiti na snagu 20 dana nakon objave. Provedba direktive počinje 24 mjeseci nakon stupanja na snagu, to jest u jesen 2024. godine. Nova pravila neće se primjenjivati za proizvode koji su plasirani na tržište prije početka primjene direktive.

Prema novim pravilima, potrošači više neće trebati drugačiji punjač i kabel svaki put kada kupe novi uređaj, te će moći koristiti jedan jedini punjač za sve svoje male i srednje prijenosne elektroničke uređaje

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, slušalice, digitalne kamere, ručne konzole za videoigre i prijenosni zvučnici koji se mogu puniti putem žičanog kabela morat će biti opremljeni utorom USB tipa C, bez obzira na proizvođača. Prijenosna računala također će morati biti prilagođena ovim zahtjevima u roku od 40 mjeseci nakon stupanja na snagu ove direktive.

Jedinstveni utor USB-C omogućit će potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, neovisno o marki uređaja.

Najveći otpor novim pravilima pružao je američki proizvođač Apple, čiji iPhone nema utor USB-C, kakav se koristi na većini uređaja Android, javljaju agencije.

Brzina punjenja također je usklađena za uređaje koji podržavaju brzo punjenje, što će omogućiti korisnicima da pune svoje uređaje istom brzinom s bilo kojim kompatibilnim punjačem.

Potrošači će također imati jasnu informaciju o karakteristikama punjenja novog uređaja kako bi lakše razumjeli imaju li već kod kuće kompatibilan punjač i moći će odlučiti hoće li kupiti uređaj sa ili bez punjača.

Prema procjenama, potrošači bi mogli uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje jer neće bez potrebe kupovati nove punjače. Procjenjuje se da odloženi i neiskorišteni punjači predstavljaju oko 11.000 tona e-otpada godišnje.

Osim velikih prednosti za građane, uvođenjem univerzalnog punjača predviđa se i smanjenje električnog otpada, kojeg se po Eurostatu u Europskoj uniji reciklira samo 40 posto.