Rusija kontrolira uvoz, preradu i distribuciju nafte u BiH. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, naftni derivati čine više od 28% ukupne potrošnje energije u Bosni i Hercegovini, a najveći dio se troši u sektoru prometa.

S obzirom da sektor istraživanja i proizvodnje nafte nije razvijen, sva nafta na tržištu Bosne i Hercegovine dolazi iz uvoza.

Službeni podaci Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) pokazuju da je u razdoblju od 2009. do 2019. godine u BiH uvezeno oko 9 milijuna i 600 tisuća tona sirove nafte (tarifni broj 2709) i 9 milijuna i 450 tisuća tona prerađene nafte i naftnih derivata (tarifni broj 2710).

Kada je u pitanju uvoz sirove nafte, podaci govore da se čak 98% uvozi iz Rusije, dok na ostale zemlje otpada svega 2%.

Energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva Davor Štern komentirao je novi paket sankcija Rusiji među kojima je i postupno uvođenje zabrane uvoza ruske nafte i naftnih prerađevina te kako će se to odraziti na Hrvatsku, a njegova procjena je da će u toj zemlji, koja nije ovisna o uvozu goriva iz Rusije kao BiH, litar se kretati od 16 do 20 kuna (od 4 do 5 KM).

BiH, nažalost, može očekivati cijenu litra goriva od 5 KM jer je potpuno ovisna o Rusiji, a iako niti je članica Europske unije, niti je službeno osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali tko te pita…