Snimak iz jednog bihaćkog tržnog centra na kojem se vidi kako miš trčkara oko otvorenih kutija u kojima se nalaze suhomesnati proizvodi, a koji je objavljen na društvenim mrežama, uznemirio je sve one koji su ga vidjeli.

Zgroženi građani, uz riječi osude za vlasnike objekta, jer hranu nisu zaštitili na odgovarajući, ukazali su i na opasnosti od moguće zaraze.

Jasni propisi

Bišćanin Sinan Šehić, koji je objavio snimak iz tržnog centra, kaže da je to učinio kako bi skrenuo pozornost javnosti na činjenicu da se hrana u mnogim trgovinama izlaže neadekvatno, da je nezaštićena, ali i da pokaže bh. građanima što, zapravo, jedu.
Slučaj nisam prijavio direktno inspekciji, ali sam radnici na odjelu sa suhomesnatim proizvodima kazao sam što sam vidio. Odgovorila mi je kako ovo nije prvi put da se to dešava i da nije ništa čudno - navodi Šehić.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, podsjeća kako postoje jasni propisi o skladištenju i izlaganju hrane. Ali, ističe kako se situacije poput ove, mogu desiti usprkos svim poduzetim mjerama predostrožnosti, ali je i dalje obveza vlasnika da problem riješe.
Lokalna inspekcija je ta koja treba pratiti cijeli slučaj, a konkretno u ovom slučaju, to je Županijska inspekcija. Građani imaju pravo da slučaj prijave inspekciji i inspektori su dužni da izađu na teren, provjere jeli vlasnik ranije, ali i nakon prijave, poduzeo sve što je potrebno da se glodari ne bi pojavili. Nadam se da za ovaj slučaj znaju u inspekciji Unsko-sanskog kantona. Ukoliko se ustanovi da vlasnik nije spriječio pojavu glodara, bit će kažnjen - pojašnjava Hajrić.

U Upravi za inspekcijske poslove USK jučer nisu bili raspoloženi za razgovor. Samo su kratko kazali kako ne mogu davati nikakve informacije, jer nemaju službu koja bi to učinila.

A što sve inspektori kontroliraju kad su u pitanju tržni centri i manje trgovine, pojasnili su nam u Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo. Kažu da, kad je riječ o kontroli prisustva štetočina, provjeravaju sanitarne, higijenske uvjete, dokumentaciju o vršenju preventivnih mjera, dokumentaciju kojom se dokazuje redovno postavljanje otrovnih mamaca u prostoru s hranom te provjeravaju ima li izmeta glodavaca i je li ambalaža nagrižena.

Navode i kako je inspekcija, ukoliko se uoči prisustvo glodavaca, dužna najprije zatražiti otklanjanje nedostataka te izreći privremenu zabranu rada.

Bulić: Česta pojava

Ovakve situacije se, nažalost, dešavaju u marketima i toga ima mnogo više nego što potrošači znaju. Pojava glodara, pa čak i ptica u velikim halama i skladištima, je česta, ali i neizbježna, jer životinje idu tamo gdje ima hrane. Sanitarne inspekcije dužne su sve redovito kontrolirati - kazala je Gordana Bulić iz Udruge za zaštitu potrošača.