Europski parlament je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu izglasao rezoluciju u kojoj traži uvođenje jedinstvenog punjača za sve elektroničke uređaje.

U rezoluciji koja je izglasana s velikom većinom glasova - 582 glasa za, 40 protiv i 37 suzdržanih - zastupnici traže od Komisije da do srpnja pripremi zakonodavni prijedlog kojim bi se propisala obveza jedinstvenog punjača ili da to učini kroz delegirani akt.

U naputku o radio opremi donesenoj 2014. godine, Vijeće i Parlament zatražili su uvođenje jedinstvenog punjača i dali ovlasti Komisiji da može uvesti takvu obvezu delegiranim aktom.
Komisija može na temelju delegiranih ovlasti odobrenih u tekstu zakona samostalno unijeti promjene u tu direktivu pod uvjetom da ne mijenja ključne elemente toga zakona.
Komisija priprema i donosi delegirane akte nakon savjetovanja sa stručnim skupinama koje su sastavljene od predstavnika svih država članica.

Nakon što Komisija donese akt Parlament i Vijeće obično imaju rok od dva mjeseca da iznesu sve prigovore. Ako to ne učine, delegirani akt stupa na snagu.

U slučaju da Komisija odluči izići sa zakonodavnim prijedlogom uslijedit će redoviti postupak. Redoviti postupak podrazumijeva da se na prijedlog Komisije očituju oba suzakonodavca - Vijeće i Parlament, koji svaki za sebe treba utvrditi svoje stajalište, a nakon toga se kreće u usuglašavanje tih stajališta. Kada se postigne suglasnost slijedi izglasavanje postignutog kompromisa i tek onda zakon stupa na snagu.

I hrvatski zastupnici pozivaju na uvođenje jedinstvenog punjača za elektroničke uređaje poput mobilnih telefona, tableta, čitača e-knjiga, pametnih kamera itd.
Svjedoci smo rastuće fragmentacije tržišta mobilnih telefona i ostalih malih i srednjih elektroničkih uređaja, što dovodi do porasta e-otpada. U svijetu se stvori oko 50 milijuna tona e-otpada godišnje, a Europa je drugi najveći proizvođač s ukupno 12,3 milijuna tona. Hitno je potrebno rješenje koje će smanjiti količinu e-otpada. Svakom kupnjom novog uređaja potrošači su dužni kupiti i novi punjač što dodatno povećava troškove pri kupnji. Jedinstveni punjač nije samo rješenje za pitanje okoliša već je to rješenje za smanjenje troškova potrošača koje pritom štiti njihova prava i slobodu glasa. Uvođenjem jedinstvenog punjača ne bi samo zaštitili potrošače već i svijet u kojem živimo promičući svijest i potrebu o zaštiti okoliša, poručila je hrvatska zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

Uvođenje univerzalnih punjača je bolje i za okoliš i za potrošače. Ako Europa zaista želi biti predvodnik u novom zelenom planu, uvođenje jedinstvenih punjača jedan je od koraka k tome. Smanjivanje nepotrebnog e-otpada može imati pozitivan utjecaj na okoliš, a ovakva rješenja istovremeno mogu potaknuti proizvođače na osmišljavanje efikasnijih i kvalitetnijih načina punjenja elektroničkih uređaja, rekao je zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP).

Zadovoljna sam što smo ovom Rezolucijom otišli korak dalje na tri područja, prvo, oko zaštite okoliša smanjenjem električnog otpada, drugo, spriječili smo da tehnološki divovi diktiraju naše standarde i treće, olakšali život naših građana, jer mobilni telefon apsolutna je nužnost u 2020. godini da bismo mogli u potpunosti sudjelovati u društvu, rekla je Željana Zovko (HDZ/EPP).

Vrijeme je pokazalo da se proizvođači ne žele dobrovoljno dogovoriti oko uspostavljanja jedinstvenog punjača i da je došao trenutak za rezolutnije odluke Europske komisije. Proizvođači su se dugo opirali uspostavi jedinstvenog punjača, ali riječ je o logičnom koraku i vrijeme je da ih prisilimo na to. To je za njih maleni korak koji će smanjiti velike frustracije, ali i troškove potrošača. Još važnije, jedinstveni punjač će smanjiti nepotrebno zagađenje okoliša, izjavio je Tomislav Sokol, koji je član nadležnog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Svatko od nas kod kuće ima nekoliko punjača koje nikad ne koristi. Nekoliko smo ih već i bacili, ali po ladicama se i dalje nakupljaju novi. Ako uzmemo u obzir da nepotrebni punjač poskupljuje uređaj i do 300 kuna, očito je da postojeće stanje ne odgovara potrošačima niti okolišu. Jedino profitira industrija!, izjavila je Biljana Borzan (SDP/S&D).

Inicijativu za rezoluciju pokrenuo je EPP, a potpisalo je 20-tak zastupnika iz svih važnijih grupacija.