Inspekcijske službe u Bosni i Hercegovini u ovoj godini izrekle su kazne u iznosu višem od četiri milijuna KM, zbog nepoštovanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži nafte i naftnih derivata, te osnovnih životnih namirnica.

Ispostavilo se da su na benzinskim crpkama i u trgovinama tijekom cijele godine nezakonito dizane cijene. Uredbe donesene da bi se građanima olakšalo usljed enormne inflacije, bile su mrtvo slovo na papiru.

Entitetski, županijski, gradski i općinski tržišni inspektori izvršili su u ovoj godini stotine kontrola. U fokusu su im bili gorivo i osnovne životne namirnice.

Rezultati kontrola su poražavajući. Na svakoj drugoj kontroliranoj benzinskoj crpki utvrđena je neka nepravilnost. Ništa bolje nije bilo ni u trgovačkim centrima i marketima, čiji se vlasnici takođe nisu pretjerano obazirali na uredbe o ograničenju cijena, a koji su poput vlasnika crpki novčanike građana ostavili tanje za stotine tisuća KM.

Inspekcijski organi u Bosni i Hercegovini izrekli su u ovoj godini kazne u iznosu od 4 milijuna i 250 tisuća KM zbog nepoštivanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži za naftu i naftne derivate, kao i osnovne životne namirnice - brašno, ulje i šećer.

Od ovog iznosa tri milijuna KM kazni izrečeno je u Republici Srpskoj, a milijun i 250 tisuća KM u Federaciji BiH.

U Udruzi za zaštitu potrošača "Don" iz Prijedora smatraju da se kažnjavanjem postigao suprotan efekt od očekivanog. Nije došlo do smanjenja cijena, a kazne koje su platili vlasnici crpki i trgovci namirene su dodatnim poskupljenjima, odnosno i njih su na kraju ustvari platili građani.

Murisa Marić, Udruga za zaštitu potrošača "Don" Prijedor, kaže:
Kaznene mjere su takve da trgovci čini mi se svjesno krše sve ovo i da nije strašno ni kad ih kazni inspekcija da se to vrlo lako plati, jer sve te kazne su u suštini platili potrošači.

Da se kažnjavanjem u maloj otvorenoj ekonomiji poput naše, potpuno zavisnoj od uvoza, malo što može postići smatra i Marko Đogo sa Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.
Ovakva informacija o kažnjavanju gospodarskih subjekata lijepo zvuči, ali definitivno u ovom ekonomskom sustavu to ne znači puno i neće promijeniti ništa, mišljenja je Đogo.

Robne rezerve kojima bi se moglo intervenirati u kriznim situacijama ne postoje. Na uredbe vlada o ograničenju cijena nitko se gotovo i ne obazire. Napisane kazne su više pogodile građane nego one kojima su izrečene. Kako i kada izaći iz ovog začaranog kruga ne zna nitko. A dok se ne pronađe izlaz građani će svakog dana biti sve siromašniji, a trgovci sve bogatiji.